OTVARANJE RENOVIRANOG MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU

POSETA IZLOŽBE STUDENATA l I lll GODINE GRAFIČKOG I INTERAKTIVNOG DIZAJNA

Studenti I i III godine grafičkog i interaktivnog dizajna posetili su renovirani Muzej savremene umetnosti u okviru predmeta Istorija dizajna i Istorija moderne umetnosti.

Fotografije studenata: Bogdan Brudar, Milica Simonović, Đorđe Jevtić

Student III godine interaktivnog dizajna Janko Lazarević napisao je svoje viđenje otvaranja renoviranog Muzeja savremene umetnosti.

Otvaranje renoviranog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

 

    Čak i iskusniji poznavaoci umetnosti imaju problema sa večito nerešivim problemom – odrediti šta je umetnost i koliko ona, uslovno rečeno, vredi? Suočeni sa delima mnogih već priznatih umetnika, naročito onih okićenim patinom vremena i višestruke pažljive analize, ne bi se trebalo previše dvoumiti oko toga da li je to umetnost, a vrednost, nažalost, ostaje subjektivna, tj. relativna.

Šta se dešava kada te patine nema, kada vreme nije filtriralo ono što će, u opštoj kulturi, ostati prihvaćeno? Kao što ime sugeriše, savremena umetnost je još uvek relativno sveža, relativno podložna mešanju pravih umetnika i umetnosti od onih koji tome prosto pretenduju. Uzmimo onda u obzir da ovaj osvrt ne dolazi od strane stručnjaka, već onih koji će isto tako ili to biti ili tome pretendovati.

Zbog čega tolika pompa oko otvaranja Muzeja savremene umetnosti?