OTVARANJE RENOVIRANOG MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU

POSETA IZLOŽBE STUDENATA l I lll GODINE GRAFIČKOG I INTERAKTIVNOG DIZAJNA

Studenti I i III godine grafičkog i interaktivnog dizajna posetili su renovirani Muzej savremene umetnosti u okviru predmeta Istorija dizajna i Istorija moderne umetnosti.

Fotografije studenata: Bogdan Brudar, Milica Simonović, Đorđe Jevtić

Student III godine interaktivnog dizajna Janko Lazarević napisao je svoje viđenje otvaranja renoviranog Muzeja savremene umetnosti.

Otvaranje renoviranog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

 

    Čak i iskusniji poznavaoci umetnosti imaju problema sa večito nerešivim problemom – odrediti šta je umetnost i koliko ona, uslovno rečeno, vredi? Suočeni sa delima mnogih već priznatih umetnika, naročito onih okićenim patinom vremena i višestruke pažljive analize, ne bi se trebalo previše dvoumiti oko toga da li je to umetnost, a vrednost, nažalost, ostaje subjektivna, tj. relativna.

Šta se dešava kada te patine nema, kada vreme nije filtriralo ono što će, u opštoj kulturi, ostati prihvaćeno? Kao što ime sugeriše, savremena umetnost je još uvek relativno sveža, relativno podložna mešanju pravih umetnika i umetnosti od onih koji tome prosto pretenduju. Uzmimo onda u obzir da ovaj osvrt ne dolazi od strane stručnjaka, već onih koji će isto tako ili to biti ili tome pretendovati.

Zbog čega tolika pompa oko otvaranja Muzeja savremene umetnosti?PROČITAJTE VIŠE